top of page

Børn får skader af mobilen, tablet og laptop


Er det at male fanden på væggen at skrive at vi i dag bør gøre en særlig indsats for at undgå at vores børn allerede fra alderen 5 år får dårlig holdning og skadet brusk?

Det mener jeg ikke, og særligt med den måde vores tilværelse er skruet sammen. Både lovgivningsmæssigt, teknologisk og arbejdsmæssigt - er vi dybt udfordret.

Vores børns kroppe er ikke beskyttet under anden lovgivning end at forældre ikke må slå deres børn. I skolen er lærene i det mindste beskyttet under arbejdsmiljøloven, men børnenes fysiske kår varetages ikke.

Tal fra Danmarks statistik viser at der er over 50 % flere henvisninger af børn og unge i voksealderen til behandling hos fysioterapeuter over de sidste 10 år.

De mest tidstypiske belastninger vores børn udsættes for er:

Telefon, tablet og laptop.

Fælles for dem alle tre er at nakken er foroverbøjet og at de ofte benyttes i siddende tilstand.

Udfordringen er at musklerne overstrækkes i nakken og forkortes fortil, samt at brusken lider overbelastning og der er risiko for deformering eller bruskskade. Når vi sidder belastes brusken i lænderyggen mellem 40-90% mere end i stående position, og den manglende aktivitet gør at vi mister muskelmasse. Med andre ord risikerer vi ikke kun at få slappe børn, men også deforme børn.

Det er derfor på tide at vi får fokus på de belastninger vores børn udsættes for.

Her er 5 gode råd til at nedsætte belastningen på ryg og nakke hos vores børn i hjemmet:

1. Sørg for de har et ordenligt skrivebord og kontorstol, og køb en separat skærm og tastatur til labtoppen. Skærmen skal indstilles så højden på overkanten af skærmen svarer til øjenhøjde på barnet.

2. Sæt husregler for hvornår man bruger tablet og telefon, helt fra de er små og vær konsekvent. Eks. ingen tv, tablets, telefon, eller nintendo før efter vi har spist aftensmad, eller de får et hvis antal minutter om dagen hvor de kan slå sig løs. Eller måske var aftalen for at man fik en telefon, at man afleverer den når man kommer hjem. Jo yngre barnet er, jo tidligere kan man skabe en god vane med at lægge telefonen fra sig, lige som de lærer at tage skoene af, når de går indenfor.

Når de bliver større er det mest høflighedsreglerne der gælder. Nul telefoner ved bordet og foran tv'et og hvis du har venner på besøg lader du den ringe eller siger kort, at du ringer tilbage.

3. Tving dine børn til at variere deres arbejdsstilling. Når man skal aflaste nakken, bruger man gerne armene til at tage telefonen op foran øjnene i stedet. Det gør man også hvis man ligger lidt på sofaen og bruger telefonen, så kommer du også ud af den siddende stilling. Måske er det muligt at lave huskeregler til sine unger; når du tjekker facebook er det liggende i sofaen, når du spiller foregår det ved skrivebordet ect. Udfordringen er at børnene skal tvinges - og mønstre skal indlæres. De mister kontakten til kroppen når de er optaget af telefonen/tablet/computer og kan ikke selv agere.

En lille huskeregel om at lave 10 englehop hver 20 min, hjælper børnene med at fastholde kropsbevistheden. Det kræver dog at forældrene husker at tage tid og sætte igang.

4. Meld dine børn til forkelligt sport, og hold fast i at de skal blive ved med at dyrke det. Langt de fleste bør elsker at gå til et eller andet der udfordrer dem fysisk, men nogle gange må man igennem nogle forskellige idrætsgrene for at finde den rigtige. Det skal være noget der er sjovt nok til de gerne vil blive ved.

5. Vær det gode eksempel. Husregler gælder for alle, også mor og far. Husk at du som forældre lider samme belastninger og risikerer at tage skade, så der er ikke nogen god grund til at du ikke har en separat computerskærm og undgår telefoner og tablets ved bordet.

Når det kommer til skolerne, hvor børnene tilbringer de fleste vågne timer, skal der fra forældrenes side stilles krav til ergonomi, lys og indeklima, før vores børn er sikret. De 5 gode råd til skoleindretning og træning må blive en fremtidig artikel.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page